Keten İnşaat’ın projelerinden söz eder misiniz?

Yaptığımız çalışmalar ve hayata geçirdiğimiz projelerde farklılık yakalayıp, konservatif üretimden uzak duruyoruz. Müşterinin zevkine göre yaşam alanları oluşturarak, bu aşamada tecrübeli mimar ekibi tarafından ücretsiz mimari danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
İstanbul’daki seçkin semtlerde yapılar üreterek ve yeni projeler geliştirerek; Nişantaşı, Teşvikiye, Bostancı, Fenerbahçe, Erenköy, Göztepe, Çamlıca, Beşiktaş, Levent, Etiler, Ulus gibi bölgelerde şehrin merkezine yaşam alanları kuruyoruz.
Semt dokusuna uygun binalar inşa ederek projelerimizdeki farklılıklar ile öne çıkan Mimari tarzımızla, Butik inşaat anlayışıyla yolumuza ve projelerimize İstanbul’un seçkin semtlerinde örnek mimari yapılarının inşasına tüm hızıyla devam ediyoruz. Butik inşaat anlayışıyla Nişantaşı, Teşvikiye, Bostancı, Fenerbahçe, Şişli, Kurtuluş, Beşiktaş, Etiler, Ulus ve Eyüp gibi şehrin merkezinde lüks konut projelerini hayata geçiriyoruz. Tarihi değerlerden ödün vermeden günümüze uygun,  depreme dayanıklı,  kaliteli ve modern yapılar inşa ediyoruz. Bugüne kadar İstanbul genelinde 100’e yakın binayı yıkıp deprem yönetmeliği çerçevesinde yeniden inşa ettik.
Lüks konut projelerine yeni boyut kazandırarak ” Profesyonelce hazırlanan dairelerin dekorasyonunu müşteri talepleri çerçevesinde şekillendirerek lüks konut projesi anlayışına da yeni bir boyut kazandırıyoruz. Yapılarda ücretsiz mimari danışmanlık hizmeti veriyoruz. Malzeme seçimini tamamen müşterinin beğenisine bırakıyoruz ve tüm yapılarımızda cephe ve alt yapı sistemlerimiz için en az 20 yıl garanti veriyoruz. Bölgeleri daha cazip kılıyor ve doğal olarak yatırım için değerini artırıyoruz.

Şu an inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendirir misiniz?

-Dövizdeki artışla beraber inşaat girdilerinin fiyatları da zamlandı. Demirdeki % 10 betondaki % 20 artış projelerde ister istemez maliyetlerin artmasını etkiledi. Sektörde firmaların öz kaynakları olmadığı için 2014 de tüketicileri zor duruma düşürebileceğini sanıyorum. Biz konut alıcısını olumsuz etkileyen zam ve faiz artışlarını müşterilerimize yansıtmayarak kendi bünyemizde tolere ediyoruz. Türkiye de yaşanan birçok olumsuz etken döviz ve konut sektörünü olumsuz etkiliyor. Ancak ben sürecin geçici olduğuna inanıyorum. Konut sektörünü faiz oranları da etkiliyor. Sonuçta biz müteahhitler, konutlarımızı kredili oranlarda satıyoruz. Dolayısıyla inşaat sektörü faizler konusunda hassas davranıyor. Konut fiyatları artacak konut açığının hala sürdüğü Türkiye de konutların bence uygun fiyata satıldığını söyleyebilirim. Ancak bu yıldan itibaren yatırımcıların konut alımında bir konuyu daha göz önünde bulunduracağını sanıyorum. 2014 yılında uygulama çerçevesinde konutlara % 18 KDV oranı eklenecek bu da ister istemez konut alıcılarını etkileyecektir. 2014 yılının ilk çeyreğinde sektörde bir zam beklentisi var. Dolayısıyla konut almak isteyenler bu durumu iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bir yandan Türkiye ekonomisinin kaynak açığını ( cari açık ) beslediği riskler, bir yandan da yakın bölgemizde gelişen bize yansıyan riskler söz konusudur. Bugün içinde bulunduğumuz durumu iyi analiz etmemiz ve hesaplarımızı ona göre yapmamız gerekiyor. Yüksek cari açık ve yüksek enflasyon ortamında; tasarrufların çok düşük, borçlanma oranının yüksek olması seçim sürecine girerken risklerin daha da artacağının göstergesidir. 2014 için sektörel bazda büyüme hedefi belirlemenin iç ve dış faktörlerdeki belirsizlik nedeniyle pek gerçekçi olamayacağını söyleyebilirim. Mevcut durumda siyaset ile ekonomi arasında gidip gelen bir risk sarkacından söz etmek olanaklıdır. Bu durumda makroekonomiden sektörlere ve yatırım kanallarına uzanan geniş bir yelpazede hem riskleri hem de fırsatları yakından izleyerek yol almakta yarar vardır.

2011de % 11,5 büyüyen inşaat sektörünü 2012 de büyüme hızını % 0,6 ya düşürmesine rağmen 2013 yılında durgunluğu aşmıştır. Yılın ilk çeyreğinde % 5,9 büyüyen sektörün 2. Çeyrekte %6 büyüdüğünü sektörümüzün 2013 yılının son açıklanan verilerine göre 1,100.000 kişiye istihdam sağlamıştır. İnşaat sektörünün toplam istihdam içindeki payı ise % 7,4 dür. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamlanması planlanan büyük projelerin Türkiye’yi gelişmiş ülkeler kategorisine taşıyacağını söyleyebiliriz. İstanbul boğazına 3. Köprü, İstanbul’un 3. Havalimanı, 6,9 milyon dolarlık İstanbul-İzmir otoyolu, 50 şehirde büyük alt yapı ve üst yapı inşaatları ile hızlı tren, yeni bölünmüş yollar, tüp geçitler, limanlar, bölgesel havalimanları projeleri. AB ‘dede inşaat sektöründe küçülme sürerken Türkiye’de sektörün büyüme ivmesinde sektörün 6,5 milyon konut içeren kentsel dönüşüm projesinin büyük rol oynadığını söyleyebiliriz. Bunlara bağlı olarak önümüzdeki 1-2 yıllık dönemde Türkiye ekonomisinde yavaşlayacağını düşünüyorum. 2014 yılında özel sektör inşaat yatırımlarına, büyümeye artı yönde katkı sağlaması ve pozitif büyümeye geçilmesi umut edilmektedir. Bu nedenle küresel siyasi, bölgesel ve ekonomik belirsizliklerin ortadan kalkması, ekonominin özel sektöre odaklı büyümeği sürdürmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Konut satışlarına baktığımızda giderek artan bir trend görüyoruz. 2010 da 607 bin konut satılırken 2012 de 701 bin konut, 2013 de ise 800 bin konut satışı gerçekleştirilmiştir.

Yatırımcılara ne tavsiye edersiniz?

Konut tercihi yapılırken binanın zemini hakkında yeterli bilgi alınmalı, gerekli bakanlıklardan alınan rapor ve izinler incelenmeli, ülke konum itibariyle doğal afetlerin olduğu bölgelerde artan konut projelerinin güvenli olduğunun resmileştirilmiş belgelerle konut alıcısına sunulması gerekmekte. İnsan yaşamının ve ayrılan bütçenin hatta konutun bulunduğu bölge zemini bilgisiyle daire ücretlendirilmelerinin yapıldığına  dikkat çekilmelidir.

Projenin yükseldiği bölgenin gelişen ya da gelişime açık bir yer olmasına önem verilmelidir. Merkezi bir konumda yer alan konut hem yaşamak için hem yatırım için daim avantajdır. Konutların net, brüt m² lerine ayrı ayrı bakılmalı satış ofislerinde söylenenlerle tapuda ortaya çıkan m² konusunda tutarlılık olmalı. Örneğin; konut büyüklüğü 120 m² olarak söyleniyor. Konut alıcısı söylenen rakama güvenerek ev parası ödüyor. Ancak bu m² nin içinde yeşil alanlar, otopark alanları, depo alanları gibi alanlar dahil ediliyor. Bu sebeple beğenilen evin net m² si üzerinden fiyatlandırma yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli. Sosyal donatılara titizlik gösterilmeli. Özellikle çocuklu ailelerin önem vermesi gereken bir konu. Sosyal yaşamı aktif ve güvenilir olduğu bir ortamda çocukların kendine güvenen bireyler olarak yetiştiği unutulmamalı. Parasal konuların önceden netlik kazanması gerek. Konut alıcısı gerekse konut üreticisi için titizlikle üzerinde durulması gereken konulardan birisidir. Kredi ile ve peşin alım için ayrı ayrı planlamalar yapılmalı. Planlamaya zaman öğesi de dahil edilmeli, almaya karar verdiğiniz konut tipi için ödenecek peşinatın tutar ve zamanını eğer varsa ara ödemelerin dönemini ve tutarlarını taksitlerin kaç ay ve ne kadar bir vade ile oluşturulduğuna dikkat edilmeli. Konut bedelinin tamamının peşin verilmesi durumda ise yetkili firmanın insiyatifi doğrultusunda bazı indirimlerden faydalanabilirsiniz. Metropolde yaşayan insanların evleri ile işyerleri arasındaki mesafenin yaşam standardına çok etkili olduğu sürekli dile getirilmektedir. Alınacak evin işyerine uzak olması durumunda mutlaka ulaşımın kolay olduğu bir bölge tercih edilmeli.

Gayrimenkul sektörü Türkiye’de her zaman diğer yatırım araçlarından daha fazla kazandırmıştır. Doların, Euro’nun yükselmesi anlık düşüşler ile devam etse de gayrimenkul yatırımcısının yüzü her zaman için gülmüştür. Türk halkı yatırım aracı olarak gayrimenkule her zaman güvenir. İstanbul her ne kadar çok sorunları olan bir şehir de olsa hiçbir zaman için değerini kaybetmeyecek bir şehirdir. Metrekare satış fiyatları birçok Avrupa ülkesinden halen aşağıdadır. İstanbul her zaman için bir yatırım ve cazibe merkezidir.

Kentsel dönüşüm ile ilgili düşünceleriniz neler? Bununla ilgili ne gibi çalışmalarınız var?

Kentsel Dönüşüm, Kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanabilir hale getirmek amacı ile yeniden yapma ve sağlıklı bir yaşam alanı için uygulama yapılması anlamına geliyor. Kısaca Kentsel dönüşüm kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi oluyor. Bu şekilde de kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi depreme dayanıklı olmayan ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor. Yeni konut yapılması doğal afet riski olan bölgelerdeki veya yapısı itibariyle riskli olan binaların yeniden inşası, zayıf yapılı binaların ( gecekondu ) yapımının engellenmesi, şehrin modern ve medeni ihtiyaçlarını karşılayabilir hala getirilmesi ( kongre ve finans merkezleri, Park ve eğlence alanlarını inşası) amaçlanmaktadır.
6306 sayılı kanunun yürürlükteki hedefi can ve mal kaybının meydana gelecek doğal afetler gerçekleşmeden gerekli tedbirlerin alınması, zararın oluşmadan engellenmesi ve vatandaşların sağlıklı güvenli bölgelerde yaşamasının sağlanmasıdır. Daha önce çıkan kanunlar afetlerden oluşan zararları gidermeye, yaraları sarmaya yöneliktedir. 6306 sayılı kanunda öncelikle vatandaşların can güvenliği hedeflenmiştir.

Biz aslında Keten İnşaat olarak kentsel dönüşümü 20 yıldan beri Şişli, Nişantaşı ve Teşvikiye bölgesindeki eski yapıları yıkıp yenilemek sureti ile uygular durumdayız. Kentsel dönüşüm İstanbul’da çok hızlı bir şekilde başladı. Biraz da kontrolsüz oldu. Bu kontrolsüz büyüme şehrin yükünü çok daha fazla artırdı. Şehrin içini yeniden imar ederek, kontrollü bir şekilde büyümeye gitseydik o zaman kentsel dönüşüm istenilen amaca ulaşmış olurdu. Bu konu ile ilgili olarak 06 Şubatta yapılacak Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde, ada bazında bir proje alırsak neler yapabileceğimizi gösteren bir proje hazırlığındayız.

ESKİ BİNALARINIZI YENİDEN İNŞA EDİYORUZ

Eski yapı stoğunuzu alıp, olası bir depreme dayanıklı olarak yeniden inşa ediyoruz.